کارنیتین ترکیب نیتروژنی است که به صورت طبیعی در عضله اسکلتی و بافتهای قلب، کبد، کلیه و پلاسما وجود دارد. در بدن انسان هم از راه رژیم غذایی، هم از طریق ترکیب دو اسیدآمینه ضروری لیزین و متیونین تولید میشود. برای تولید کارنیتین در بدن به ویتامینهای ث، ب6 و نیاسین نیاز است. منابع غذایی کارنیتین شامل گوشت قرمز، ماهی و لبنیات است که میتواند روزانه ۲ تا ۱۲ میکرومول کارنیتین برحسب هر کیلوگرم از وزن بدن را تأمین نماید در حالی که ۱ تا ۲ میکرومول کارنیتین به وسیله بدن تولید میشود.
عملکرد کارنیتین در بدن
- عملکرد اصلی کارنیتین انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیره از غشای میتوکندری است، بنابراین در سوخت چربی ها و تولید انرژی نقش دارد. مصرف چربیها به عنوان منبع انرژی موجب صرفهجویی در مصرف گلیگوژن عضلات گردیده و با حفظ ذخایر کربوهیدرات بروز خستگی را در ورزشکار به تأخیر میاندازد.
- کارنیتین در متابولیسم کربوهیدرات هم نقش دارد.
مقدار و زمان مصرف مکمل کارنیتین
این مکمل به صورت قرص های 250، 500 و 1000 میلی گرمی وجود دارد که با توجه به مقدار نیاز فرد یک تا نیم ساعت قبل از ورزش باید مصرف شود.
فواید و کاربردهای مکمل کارنیتین
- کمک به سوختوساز چربی و افزایش توانایی چربی سوزی بدن
- تأخیر در بروز خستگی در ورزشهای هوازی
- جلوگیری از کوفتگی عضلانی پس از تمرین
- بهبود کارکرد قلب
- کمک به درمان چاقی، کبد چرب و کرامپ عضلانی در بیماران دیالیزی
توصیه «دکتر توت» به ورزشکاران و بدنسازان تهیۀ کتاب
«رژیم غذایی ویژه بدنسازان» است.
در این کتاب منوهای غذایی و طرز تهیه آن ها بیان شده است.
امیدواریم بدن ایده آل تان را بسازید.
عوارض مکمل کارنیتین
- مصرف این مکمل برای مدت مشخص و با دوز های معمول عوارض جانبی خاصی را ایجاد نمی کند، و ممکن است در بعضی افراد باعث ناراحتی های گوارشی شود که در این صورت بهتر است این مکمل بعد از غذا مصرف شود.
- در طولانی مدت ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد.
نکات مهم در مصرف مکمل کارنیتین
- مصرف خودسرانه و طولانی مدت این مکمل خطرآفرین است، بنابراین مشاوره با پزشکان متخصص در حوزه ی پزشکی ورزشی و کارشناسان تغذیه توصیه می گردد.
- مکمل کارنیتین در بیماران مبتلا به کم کاری کاری تیروئید منع مصرف دارد.
- این مکمل حتماً باید همراه با ورزش به ویژه هوازی مصرف شود تا اثرات آن مشاهده شود.