گرامیداشت روز جهانی غذا هرساله در 16 اکتبر (24 مهر) برگزار میشود تا آگاهیهای سراسر جهان را در زمینه غذا و تغذیه سالم ارتقاء یابد و در جهت رفع گرسنگی، تأمین امنیت غذایی و رژیم غذایی سالم و مغذی برای همه مردم جهان گام برداریم.
شعار سال 2018 روز جهانی غذا «رفتار ما، آینده ما را میسازد، تلاش برای دنیای بدون گرسنه تا سال ۲۰۳۰» مشخص و «تغییر و اصلاح الگوی تغذیه برای حفظ و ارتقای سلامت» بهعنوان شعار ملی این روز درنظرگرفته شده است.
کاهش ضایعات غذا، خوردن بهتر و اتخاذ شیوه زندگی پایدار، کلیدی برای ساختن یک جهان بدون گرسنگی است. انتخابهایی که امروز انجام میدهیم برای آینده امنیت غذایی جهان حیاتی است. در ادامه اقدامات مؤثر در این زمینه را بهاختصار بیان میکنیم:
یکچهارم غذایی که روزانه دور ریخته میشود برای سیر کردن گرسنگان کافی است. بنابراین بهاندازه نیازتان مواد غذایی را خرید و مصرف کنید و دورریز مواد غذایی را به حداقل برسانید. در صورت امکان باقیمانده غذاها را در یخچال و فریزر نگهداری کنید و در وعدههای غذایی بعدی استفاده کنید. زمانی که در رستوران هستید، غذا را بهصورت نیم پرس سفارش دهید و یا باقیمانده غذا را به خانه ببرید. مطرح شدن این مورد در روز جهانی غذا اهمیت مدیریت ضایعات مواد غذایی را نشان میدهد.
«تاریخمصرف» یک محصول غذایی به شما میگوید تا چه زمانی آن محصول میتواند سالم باشد، اما ممکن است «بهترین تاریخمصرف» یک محصول گذشته باشد اما هنوز خوب باشد. شما باید قبل از مصرف آن را چک کنید.
برای تولید گوشت نسبت به تولید گیاهان آب بیشتری استفاده میشود و هزینههای بیشتری را تحمیل میکند. بنابراین سعی کنید در هفته حداقل در یک وعده غذایی از منابع گیاهی (مانند عدس، لوبیا، نخود و سایر حبوبات) بهجای گوشت استفاده کنید.
موردی که همواره در «دکتر توت» مطرح شده و در روز جهانی غذا نیز مورد تأکید قرار گرفته است، اهمیت آگاهی یافتن درزمینۀ خرید مواد غذایی و چگونگی شناسایی مواد غذایی ناسالم مانند چربیهای ترانس در برچسبهای مواد غذایی، است. میان وعدههای ناسالم و صنعتی را با میوههای تازه، سبزیهای خام، آجیل یا غلات کامل جایگزین کنید. مصرف مواد غذایی پرچرب، پرنمک و پرشکر را کاهش دهید.
خشکسالی یعنی آب نیست و این هرروز در حال گسترش است ، حتی در کشورهایی که مقدار زیادی آب وجود دارد. خشکسالی به تغییرات آب و هوایی مرتبط است، و ما بخشی از این مشکل هستیم بنابراین باید در مصرف آب صرفهجویی کنیم و حداکثر تلاش خود را در جهت جلوگیری از اتلاف آب به کار ببریم. درواقع با اتلاف مواد غذایی، مقدار زیادی آب نیز هدر میرود. برای مثال برای تولید هر عدد پرتقال 50 لیتر آب مصرف میشود. امیدواریم این توصیۀ مطرح شده در روز جهانی غذا در کشور عزیزمان نیز رعایت شود.
بعضی از ماهیها مثل کاد و تن به علت محبوبیت و صید در معرض از بین رفتن و انقراض هستند. بنابراین توصیه میشود از همه انواع ماهیها و آبزیان استفاده کنید.
از مواد شیمیایی که باعث آلودگیهای زیستمحیطی میشوند کمتر استفاده کنید.
از محصولات و شرکتهایی خریداری کنید که به محیطزیست آسیب نمیرسانند. بهترین محصولات را بهاندازهای که واقعاً نیاز دارید خریداری کنید.
هر زمان که میتوانید از کشاورزان محلی خرید کنید. علاوه بر رشد اقتصاد محلی، فاصله بین مردم و تولید کوتاهتر شده و با کاهش حملونقلها، تولید محصول با آلودگی و هزینه کمتر و سلامت بیشتر همراه است.
گیاهان خانگی را در محیط خانه، آپارتمان و مدرسه بکارید و از سبزیهای سالم خانگی بخورید وجود گیاهان بیشتر باعث ایجاد سایه، هوای پاک، شهر زیباتر و کاهش آلودگی آب میشود.
مواد قابل بازیافت شامل پلاستیک، شیشه، آلومینیوم و کاغذ است. با استفاده کامل از کاغذ و بازیافت آن از قطع درختان جلوگیری کنید.
• در جهان غذای کافی برای همه تولید میشود، اما از هر 9 نفر یک نفر دچار گرسنگی مزمن است
• طبق گزارشها، در سال 2017 حدود 821 میلیون نفر از گرسنگی مزمن رنج میبرند.
• تقریباً 60 درصد از گرسنگان جهان زنان هستند.
• حدود 70 درصد از فقیرترین افراد جهان در مناطق روستایی زندگی میکنند. اکثر آنها بستگی دارد در کشاورزی.
• گرسنگی در جهان هرساله بیشتر از مالاریا، سل و ایدز کشته میدهد.
• حدود 45 درصد مرگومیر نوزادان مربوط به سوءتغذیه است. عقبماندگی رشد هنوز هم 151 میلیون کودک زیر 5 سال را تحت تأثیر قرار میدهد.
• 1.9 میلیارد نفر( بیش از یکچهارم جمعیت جهان) دارای اضافهوزن هستند.
• 672 میلیون نفر از این افراد چاق هستند و هرساله 3.4 میلیون نفر به علت اضافهوزن میمیرند.
• در بسیاری از کشورها، مرگ ناشی از چاقی بیشتر از قتل است.
• هزینه سوءتغذیه برای اقتصاد جهانی معادل 3.5 تریلیون دلار در سال است.
• برای پاسخگویی به نیازها، تولید محصولات کشاورزی در سال 2050 نسبت به سال 2012 باید تقریباً 50 درصد افزایش یابد .
• اکثر گرسنگان جهان و 75 درصد از کودکان زیر 5 ساله، در کشورهای متأثر از جنگ و درگیری زندگی میکنند.
• یکسوم مواد غذایی تولیدشده در سراسر جهان ازدسترفته یا هدر میرود. زبالهها و ضایعات مواد غذایی به میزان تقریباً 680 میلیارد دلار در کشورهای صنعتی و 310 میلیارد دلار در کشورهای درحالتوسعه و جمعاً در حدود 1 تریلیون دلار است.