اسیدهای آمینه شاخه دار (BCAAs) شامل لوسین، ایزولوسین و والین است که برای بدن ضروری هستند و 15 درصد از کل اسیدهای آمینه عضلات را تشکیل می دهند. بیشترین مقدار BCAAs در محصولات لبنی (پروتئین وی) و گوشت قرمز یافت می شود. منابع غذایی اسیدهای آمینه شاخه دار عبارتند از:
- لوسین: گوشت قرمز ، لبنیات، مغزها، لوبیا، برنج قهوه ای، نخود، پروتئین سویا، گندم کامل
- ایزولوسین: گوشت قرمز، مرغ، تخم مرغ، ماهی، بادام، نخود، پروتئین سویا ، دانه ها
- والین: گوشت، لبنیات، سویا، غلات، بادام زمینی، قارچ
عملکرد BCAAs در بدن
- بر خلاف سایر اسیدهای آمینه ، متابولیسم اسیدهای آمینه شاخه دار عمدتاً به جای اینکه در کبد باشد در ماهیچهها است، به همین دلیل است که این سه اسید آمینه اهمیت فوقالعاده ای در تأمین انرژی مورد نیاز عضلات دارند.
لوسین ترشح انسولین را تحریک کرده و باعث کاهش قند خون می شود. همچنین به تولید هورمون رشد کمک کرده و سنتز پروتئین عضلات را تحریک می کنند.
- لوسین و ایزولوسین می توانند در سوختن چربی ها مؤثر باشند.
- در زمان استرس، BCAAs بیش از اسیدهای آمینه دیگر مورد نیاز است.
فواید و کاربردهای مکمل BCAAs
- پیشگیری از تحلیل عضلانی در تمرینات و مسابقات شدید و طولانی مدت
- بالا بردن تولید پروتئین عضلانی
- بهبود عملکرد سیستم ایمنی
- بهبود ریکاوری و افزایش عملکرد ورزشی
- کاهش خستگی ذهنی
- افزایش سطح تستوسترون در ورزشکاران
توصیه «دکتر توت» به ورزشکاران و بدنسازان تهیۀ کتاب
«رژیم غذایی ویژه بدنسازان» است.
در این کتاب منوهای غذایی و طرز تهیه آن ها بیان شده است.
امیدواریم بدن ایده آل تان را بسازید.
نکات مهم در مصرف مکمل BCAAs
- مصرف این مکمل در دوز های معمول عوارض جانبی خاصی را ایجاد نمی کند، ولی در بعضی افراد ممکن است باعث ناراحتی های گوارشی شود.
- مصرف این مکمل در افراد مبتلا به بیماری شربت افرا (MSUD)، نارسایی کلیوی و در دوران بارداری و شیردهی مجاز نمی باشد.