کلسترول یک ماده حیاتی و ضروری برای بدن محسوب میشود، اما کلسترول بالای خون یک عامل خطر شناخته شده برای بیماریهای قلبی-عروقی است. برای دههها، به مردم گفته میشد که کلسترول رژیم غذایی عامل اصلی افزایش کلسترول خون و بیماریهای قلبی است، اما شواهد جدید آن را تأیید نمیکند. در ادامه نتایج تحقیقات اخیر در زمینه اهمیت کلسترول در بدن، کلسترول رژیم غذایی و تأثیر آن بر میزان کلسترول خون و بیماریهای قلبی-عروقی را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم.
کلسترول یک ماده مومی و چرب است که به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد. مولکول کلسترول آمفی پاتیک است که از یک هسته استروئیدی و دم شاخهدار هیدروکربنی تشکیل شده است. بسیاری از افراد کلسترول را مضر میدانند، اما حقیقت این است که کلسترول یک ماده بسیار حیاتی برای عملکرد طبیعی بدن است و بدون آن نمیتوانیم زنده بمانیم. کلسترول در تمام سلولهای بدن یافت میشود. سیستم عصبی مرکزی، بافت همبند، عضلات و پوست نسبت به سایر بافتها کلسترول بیشتری دارند. ساختار غشاهای سلولی حاوی مقادیر زیادی از کلسترول (یک مولکول به ازای هر مولکول فسفولیپید) است که باعث سیالیت بیشتر قسمت خارجی غشا میگردد و برای عملکرد فیزیولوژیکی غشا ضروری است. همچنین تمام مشتقات استروئیدی در بدن مانند گلوکوکورتیکوئیدها (کورتیزول)، مینرالوکورتیکوئیدها (آلدوسترون)، اندروژن ها (تستوسترون) و استروژن ها (استرادیول) و همچنین ویتامین D از کلسترول ساخته می شوند. کلسترول یکی از اجزای اصلی اسیدهای صفراوی است، که در هضم و جذب چربی نقش دارند.
کلسترول بدن از دو راه تأمین میشود: راه اول و عمدهترین منبع کلسترول، درون زاد[1] است که در کبد، روده و سایر بافتهای بدن تولید میشود، و راه دوم (برون زاد[2]) مصرف مواد غذایی حاوی کلسترول(غذاهای با منشأ حیوانی مانند تخممرغ، گوشت و فرآوردههای لبنی) است. با توجه به اینکه کلسترول نوعی چربی است، برای حل شدن در خون و رسیدن به سلولهای بدن نیاز به ذرات حملکنندهای به نام لیپوپروتئینها دارد. دو نوع لیپوپروتئین برای حمل کلسترول در خون وجود دارد:
با توجه به اهمیت کلسترول در بدن، مکانیسمهای دقیقی برای کنترل میزان کلسترول وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که همیشه به اندازه کافی در دسترس است. میزان کلسترول لیپوپروتئین های خون در پاسخ به مقدار کلسترول رژیم غذایی در محدودهی طبیعی فیزیولوژیک تغییر میکند و در صورت دریافتهای متفاوت غذایی، بدن با تغییر در جذب کلسترول و تولید آن در بدن سطح کلسترول را تنظیم میکند. بهعبارتدیگر، از آنجا که کلسترول غذایی ممکن است همیشه در دسترس نباشد، کبد به اندازه کافی برای تأمین نیاز بدن کلسترول تولید میکند. اما با مصرف غذاهای غنی از کلسترول، میزان جذب رودهای و تولید کبدی آن کاهش مییابد تا سطح کلسترول بیشازحد بالا نرود. بنابراین، تغییرات در مقدار کل کلسترول موجود در بدن بسیار ناچیز است، و آنچه تغییر میکند منبع تأمین آن است. بااینوجود، در صورت اختلال در مکانیسمهای تنظیمی و افزایش کلسترول خون، باید از خوردن مقادیر بیشازحد کلسترول پرهیز شود.
شواهد قوی نشان میدهد که سطح کلسترول بالا میتواند باعث ایجاد گرفتگی در عروق و تصلب شرایین (آترواسکلروز[5])، حمله قلبی و سکته مغزی شود. کلسترول اضافی در خون میتواند در دیواره عروق رسوب کند و موجب سخت شدن دیواره، تشکیل پلاکهای آترواسکلروتیک، باریک شدن مجرای عروق و اختلال در خونرسانی به بافتها شود. همچنین خطر ایجاد لختههای خونی و گرفتگی عروقی افزایش مییابد. کاهش ۱۰ درصدی کلسترول تام خون میزان بروز بیماری عروق کرونری قلب[6] (CHD) را حدود ۳۰ درصد کاهش میدهد.
علل مختلفی برای افزایش کلسترول خون وجود دارند، برخی از آنها قابلکنترل و برخی دیگر غیر قابلکنترل هستند.
1- عواملی غیر قابلکنترل
2- عواملی قابلکنترل:
کلسترول مختص غذاهایی با منشأ حیوانی است. منابع غذایی اصلی آن شامل زرده تخممرغ ،گوشت قرمز، مرغ، جگر، میگو و محصولات لبنی مانند پنیر و کره است. ۶۵ درصد کلسترول موجود در رژیم غذایی استریفیه شده با اسید چرب (به ویژه لینولئیک اسید) است درحالیکه کلسترول صفراوی تنها به شکل آزاد وجود دارد. به همین دلیل کفایت جذب کلسترول غذایی از کلسترول صفراوی کمتر است. همچنین کلسترول صفراوی نسبت به کلسترول غذایی در قسمتهای ابتداییتر روده باریک جذب میشود. کفایت جذب کلسترول به علت حلالیت کم میسلی آن بسیار کمتر از تریگلیسیرید است. 40 تا 60 درصد کلسترول رژیم غذایی جذب میشود.
مشابه کلسترول، در گیاهان فیتواسترولها[12] وجود دارند. بتاسیتوسترول[13]، کمپسترول[14]، استیگماسترول[15] رایجترین فیتواسترولهای غذایی هستند. سیتوسترول در بیشتر روغنهای گیاهی وجود دارد و روغن لوبیای سویا یکی از منابع اصلی آن است. استیگماسترول ترکیب عمدهی استرولی در دانههای روغنی گیاهان هست. مخمر، روغن ذرت، روغن بذر کتان و روغن بادامزمینی منابع غنی ارگوسترول هستند. برخلاف کلسترول جذب استرولهای گیاهی بسیار محدود است. کفایت جذب اصلیترین استرول گیاهی، سیتواسترول، ۴ تا ۵ درصد است. کفایت جذب کمپسترول بالاتر است (۱۰ درصد) و سیتواستانول تقریباً جذب نمیشود. جذب پایین فیتواسترول ها به دو دلیل است. اول، حلالیت فیتواسترول ها در میسل بسیار کمتر از کلسترول است. دوم اینکه استریفیکاسیون فیتواسترول ها درون غشای سلولهای روده به مقدار کافی انجام نمیشود. فیتواسترولهای غذایی برای جذب با یکدیگر و با کلسترول رقابت میکنند؛ در نتیجه منجر به کاهش جذب کلسترول و کاهش سطح کلسترول خون میشود. استرولهای گیاهی اشباع و غیراشباع و استرهایشان در کاهش سطوح سرمی کلسترول تام، LDL و بیماریهای قلبی-عروقی مؤثرند.
بر اساس توصیههای قبلی، کاهش کلسترول رژیم غذایی با کاهش کلسترول LDL و کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی آترواسکلورتیک ([16]ASCVD) همراه بود. اما بر اساس توصیههای انجمن قلب آمریکا در سال 2013 کلسترول رژیم غذایی LDL را افزایش نمیدهد. دستورالعمل های تغذیهای ایالاتمتحده در سال 2015 نیز توصیه به محدودیت عددی مصرف کلسترول غذایی را حذف کرد. با این حال مهم است که بدانید بیشتر غذاهایی که کلسترول بالایی دارند، دارای چربیهای اشباع هستند که باعث افزایش کلسترول LDL و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی میشوند. اما در مورد زرده تخممرغ و میگو با وجود بالا بودن میزان کلسترول، میزان اسیدهای چرب اشباع پایین است. میگو حاوی 124 میلیگرم کلسترول و 0 گرم SFA و یک تخممرغ بزرگ (50 گرم) حاوی 186 میلیگرم کلسترول و 1.56 گرم SFA است.
تخممرغ یک ماده غذایی بسیار مغذی، مقوی و دارای انواع ویتامینها و مواد معدنی است. باید بدانید که تقریباً تمام موادمغذی در زرده تخممرغ انباشتهشده و سفیده تخممرغ فقط پروتئین است. بنابراین مصرف سفیده تخممرغ بهتنهایی شاید کار بیهوده باشد. برای چندین دهه به مردم توصیه میشد که مصرف تخممرغ یا حداقل زرده تخممرغ را محدود کنند. تخممرغ دارای کلسترول بالایی است (یک تخممرغ متوسط حاوی 186 میلیگرم کلسترول)، اما اثر مصرف تخممرغ بر کلسترول خون در مقایسه با اثر چربیهای ترانس و چربیهای اشباعشده کمتر است. اکثر افراد سالم میتوانند تا هفت تخممرغ در هفته بدون افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی خود بخورند. برخی مطالعات نشان دادهاند که این میزان مصرف تخممرغ ممکن است در برخی موارد از سکته مغزی جلوگیری کند. تخممرغ HDL را بالا میبرد و با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی همراه نیست. سطوح کلسترول LDL معمولاً بدون تغییر هستند، اما بعضیاوقات کمی افزایش مییابد. به نظر میرسد که پاسخ به خوردن تخممرغ به فرد بستگی دارد. در 70 درصد مردم، تخممرغ اثری بر LDL ندارد، اما در 30 درصد افراد جامعه میتواند باعث افزایش مختصر در LDL شود، که به این افراد که به مقادیر بالای کلسترول غذا حساسیت بیشتری دارند، پاسخدهندگان بیشازحد[17] میگویند. البته این افزایش میزان کلسترول LDL نگرانکننده نیست چون با افزایش اندازه ذرات LDL همراه است که خطر کمتری برای بیماریهای قلبی دارد. بنابراین در اکثر افراد سالم تا 3 تخممرغ در روز سالم است. اما این موضوع ممکن است برای افراد مبتلابه دیابت متفاوت باشد. تحقیقات نشان میدهد مصرف هفت تخممرغ در هفته به میزان قابلتوجهی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در افراد دیابتی افزایش میدهد. مطالعات دیگر نشان دادهاند که مصرف تخممرغ بر عوامل خطر بیماریهای قلبی تأثیر نمیگذارد. به هر حال تحقیقات بیشتری برای اثبات ارتباط مصرف تخممرغ و بیماریهای قلبی در افراد مبتلابه دیابت ضروری است. بنابراین مبتلایان به دیابت نوع 2 باید با احتیاط بیشتری تخممرغ میل نمایند.
تحقیقات اخیر نشان میدهد که کلسترول رژیم غذایی خطر بیماریهای قلبی را در افراد سالم افزایش نمیدهد. با این حال، شواهد زیادی وجود دارد که مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب اشباع و چربیهای ترانس با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی همراه است. این واقعیت هم وجود دارد که کلسترول بیشتر در مواد غذایی غنی از چربیهای اشباع و ترانس وجود دارد، بنابراین باید در مصرف این مواد غذایی محدودیت قائل شد. اما در مورد تخممرغ و میگو این محدودیت وجود ندارد. به طور خلاصه، میتوان نتیجه گرفت که کاهش مصرف غذاهای حیوانی غنی از چربیهای اشباع، ترانس و پرانرژی و افزایش مصرف غذاهای گیاهی میتواند باعث بهبود پروفایل لیپیدی خون از جمله کلسترول گردد.
[1] Endogenous
[2] Exogenous
[3] Low-density lipoprotein
[4] High-density lipoprotein
[5] Atherosclerosis
[6] Coronary heart disease
[7] Saturated fatty acids
[8] Polyunsaturated fatty acid
[9] Monounsaturated fatty acids
[10] Trans fatty acids
[11] Cholesterylester transfer protein
[12] Phytosterols
[13] β-sitosterol
[14] Campesterol
[15] stigmasterol
[16] Atherosclerotic Cardiovascular Disease
[17] Hyper-responders
منابع
– Soliman G. Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Jun 16;10(6):780.
– Blesso C, Fernandez M. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.
– Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JH, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-23.
– Bechthold A, Boeing H, Schwedhelm C, Hoffmann G, Knüppel S, Iqbal K, De Henauw S, Michels N, Devleesschauwer B, Schlesinger S, Schwingshackl L. Food groups and risk of coronary heart disease, stroke and heart failure: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Critical reviews in food science and nutrition. 2017 Nov 6:1-20.
– US Department of Health and Human Services. Dietary guidelines for Americans 2015-2020. Skyhorse Publishing Inc.; 2017 Sep 5.
– Han S, Jiao J, Xu J, Zimmermann D, Actis-Goretta L, Guan L, Zhao Y, Qin L. Effects of plant stanol or sterol-enriched diets on lipid profiles in patients treated with statins: systematic review and meta-analysis. Scientific reports. 2016;6:31337.
– Mahan LK, Raymond JL. Krause’s food & the nutrition care process-e-book. Elsevier Health Sciences; 2016 May 17.
– Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR. Modern nutrition in health and disease. Lippincott Williams & Wilkins; 2014.